Τα βιβλία, τα περιοδικά, οι εφημερίδες δεν είναι πολυτέλεια σ' ένα ξενώνα που φιλοξενεί ασυνόδευτα ανήλικα άτομα: παρά τα στερεότυπα που θέλουν τους εφήβους του σημερινού παγκοσμιοποιημένου μας κόσμου να μην ενδιαφέρονται για ό,τι είναι τυπωμένο σε χαρτί, παρατηρώντας τις αντιδράσεις των φιλοξενούμενων μας στον Ξενώνα ΜΕΛΛΟΝ αποφασίσαμε να τολμήσουμε τη λειτουργία Δανειστικής Βιβλιοθήκης. Το όλο εγχείρημα οργανώθηκε από την ΕΑΔΑΠ στο πλαίσιο της Παιδαγωγικής Υπηρεσίας με τη μορφή Project και με τη βοήθεια εθελοντών, μεταξύ των οποίων και βιβλιοθηκονόμος.

Το πρώτο βήμα λοιπόν ήταν η καταγραφή όλων των βιβλίων που είχαν φτάσει στην ΕΑΔΑΠ για τον Ξενώνα με διάφορους τρόπους και η ταξινόμησή τους ανά γλώσσα, ηλικία και θέμα. Στη συνέχεια, εγκαταστήσαμε ένα επιπλάκι στον χώρο υποδοχής του Ξενώνα, αφήνοντας εκεί περιοδικά και εφημερίδες για όποιον θέλει, καθώς και λίγα βιβλία, τα οποία μπορεί κάποιος/α να δανειστεί σε συνεννόηση και υπό την επίβλεψη της αρμόδιας συναδέλφου.

Προχωρούμε τώρα στο 3ο βήμα που είναι η δημιουργία δωματίου – βιβλιοθήκης όπου μπορεί κανείς επί τόπου να διαβάσει, να ψάξει ή και να ενημερωθεί. Λειτουργεί συγκεκριμένες μέρες και ώρες και βέβαια υπάρχει η δυνατότητα δανεισμού. Το επόμενο βήμα μας θα είναι η επίσκεψη σε μεγάλη δημόσια βιβλιοθήκη.

Η βιβλιοθήκη διαθέτει σήμερα πλήθος λογοτεχνικών βιβλίων για όλες τις ηλικίες, καθώς και λεξικά, εγκυκλοπαίδειες στα ελληνικά, αγγλικά, αραβικά, φαρσί, γερμανικά, γαλλικά.
eea  Το Έργο χρηματοδοτείται από τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία) μέσω του ΔΟΜ, Διαχειριστική Αρχή του προγράμματος SOAM